Opruimen, weggooien of bewaren en hergebruiken.

Het nut van opruimen

Afgelopen week besloot ik dat het weer eens tijd werd om mijn bureau en werkplek op te ruimen. Mijn computer stond ingepland voor het halfjaarlijks onderhoud en omdat mijn bureau steeds voller en voller raakt was opruimen geen overbodige luxe. Ik ben daar eigenlijk helemaal niet goed in, want ik vind veel, zoniet alles, de moeite waard om te bewaren. Veel dingen die in mijn ogen ooit kunnen worden hergebruikt. Of die als inspiratie kunnen dienen voor nieuwe projecten.

Hangtags, dozen en bubbeltjes plastic

Zo heb ik een doosje met daarin allerlei verschillende hangtags die aan kleding hingen. Dat is een overblijfsel uit de tijd dat ik in de fast fashion werkzaam was. Deze hangtags dienen als inspiratie voor nieuwe (grafische) ontwerpen, voor materiaal, printing of noem maar op. De bedoeling was een selectie maken van wat weg kon en wat er toch nog bewaard moest blijven. Uiteindelijk zijn alle hangtags gewoon weer in het doosje blijven zitten, want stel je voor dat ik net die ene die ik zoek, heb weg gegooid…

collection of hangtags

Zo gaat het ook met dozen, die gooi je toch niet weg. Het hoeven niet eens mooie dozen te zijn. Altijd te hergebruiken voor een te versturen pakketje. Pas nog een doosje kunnen gebruiken voor een custom made bestelling. (Zie je wel; de voorraad komt van pas.) Dus alle dozen worden plat gevouwen en onder de kast geschoven totdat er niet meer bij kunnen en dan nog kan ik er moeite mee hebben de dozen die er niet meer bij kunnen weg te gooien. Wel in de papiercontainer uiteraard. Soms word ik zelf een beetje moe van altijd overwegen of iets mag worden weg gegooid of nog niet.

En wat te denken van dat bubbeltjes plastic. Super handig om breekbare dingen mee in te pakken. Maar hoe vaak komt dat eigenlijk voor? Juist, niet heel vaak bij mij. En toch bewaar ik daar een heleboel van. Eén zak met plastics heb ik bewaard en een nog grotere zak met plastic in de daarvoor bestemde container gedeponeerd.

Papier, ook al zoiets. Elk blaadje met een lege achterkant kan toch zeker nog dienen als kladpapier. Dus, je raadt het al, ik heb best veel kladpapier liggen. Geloof niet dat ik ooit een kladblok zal moeten kopen.

Mottainai

Is er een verklaring voor het feit dat ik veel bewaar en verzamel vroeg ik me af. Ik denk het wel. Van huis uit heb ik sowieso mee gekregen zuinig te zijn, en dat geldt dan voor alles. Zoveel mogelijk recyclen, zo weinig mogelijk afval of restmateriaal achter laten. Ooit gehoord van de uitdrukking Mottainai? Het is een Japanse term die zoiets betekent als :”wat een verspilling”. Het is een begrip wat van toepassing is op zowel materiële zaken als op het verspillen van tijd en gedachten. Zuinig zijn op onze leefomgeving. Van less naar low en misschien ooit naar no waste? Op mijn manier werk ik daar zeker aan mee! De valkuil van deze eigenschap is dat je dicht slibt met spullen, materialen maar vooral ook in je hoofd. Daarom dus op z’n tijd de bezem erdoor want een leeg bureau en opgeruimde kasten geven ruimte voor nieuwe ideeën!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.