productie collectie Doerak Turkije

Mijn weg van Fast Fashion naar Slow Design

Mijn weg van Fast Fashion naar Slow Design

“Zo, ik heb ze daar weer eens flink uit kunnen knijpen.” Vooral deze ene opmerking van een product manager die terug kwam uit een productie land was voor mij een eye opener, het betekende een koerswijziging voor mij. Op deze manier wilde ik niet langer werken.

Mijn start in de mode

Na het behalen van mijn diploma aan de Mode Academie in Rotterdam ben ik in de mode branche terecht gekomen en heb ik met veel plezier bij verschillende mode bedrijven gewerkt. Mijn eerste baan was bij een fabrikant van leren kleding, daarna ben ik bij Vilenzo, een kinderkleding fabrikant gaan werken. Om mijn horizon te verbreden ben ik vandaar uit naar een styling/ontwerp bureau gegaan. Bij deze verschillende bedrijven heb ik heel veel kunnen leren!

Bij het stylingbureau kwam ik een collega tegen waarmee het goed klikte. Door verschillende zaken die hier speelden, besloten we na ruim 1,5 jaar dat we voor onszelf wilden beginnen. We maakten de sprong in het diepe en startten in 1995 met Tc studiO. We kwamen in contact met mensen die met ons een eigen merk op wilden zetten. Zo is het kinderkledingmerk ‘DOERAK, for naughty kids’ geboren. De productie van de kinderkleding vond uiteraard verder weg plaats, omdat de kleding anders te duur zou worden. O.a. in Turkije, Tunesië, op de Balkan en in Azië werden productiepartners gevonden.

Uitknijpen

En op een gegeven moment kwam er dus een productmanager terug van een inkoopreis met de uitspraak dat zij de mensen daar flink had weten uit te knijpen om een zo laag mogelijke inkoopprijs te bedingen. Ik weet het, zo gaat dat nu eenmaal vaak in de mode. Maar toch gaf het mij geen prettig gevoel. Zo zit ik niet in elkaar. Deze opmerking zette bij mij de koerswijziging in gang. Niet lang daarna kwam er, na een periode van bijna 15 jaar, een einde aan de samenwerking tussen ons en inmiddels de eigenaar van het merk DOERAK.

Na lange tijd in de mode te hebben gewerkt had ik zin in een andere, creatieve invulling. Mijn collega en ik besloten daarna om ieder onze eigen weg te volgen.

Mottanai

De misstanden in de productie landen, maar ook de massa- en overproductie o.a. in de kledingindustrie, daar had ik genoeg van. De mode is snel en vluchtig, kleding wordt als wegwerpartikel gebruikt. Gelukkig zijn er steeds meer modebedrijven die duurzaamheid nu op hun agenda hebben staan. Bewust heb ik de kleding industrie even links laten liggen. Ik wil juist items maken met een langere levensduur, die niet weg gegooid worden na één seizoen.

De Japanse uitdrukking ‘Mottanai’, die ruwweg ‘wat een verspilling’ betekent, past helemaal bij mij. Ook op niet materiële zaken, zoals het verspillen van tijd en gedachten, is deze uitdrukking van toepassing.

Focus

Mijn voldoening en werkplezier haal ik uit het creëren van een mooi plaatje. Met een scherp oog voor detail en een erg goed gevoel voor lay-out heb ik verschillende grafische en fotografie opdrachten uitgevoerd. Afwisselend en allemaal erg leuk om te doen, tevreden klanten ook. Die grote diversiteit aan opdrachten is fijn, maar heeft natuurlijk een keerzijde. Namenlijk dat er geen focus is in een bepaalde richting. Dat gegeven houd mij de laatste tijd bezig. Want waar ligt nu mijn grootste passie, waar word ik heel erg ‘zen’ van, kortom wat doe ik het liefst? En wat past bij mij?

Textile Design

Ik heb een enorme drang om zelf te creëren, heb altijd wel ergens een handwerk/naaiwerk of iets dergelijks liggen. Met mijn handen iets maken, daar komt het wel op neer. Ik word heel blij van mooie materialen (garens, stoffen, papier), die me allemaal inspireren tot het maken van mooie spullen. (Een garen winkel is als een snoepjeswinkel voor mij!) Ook gebruikte materialen zoals versleten denim vind ik prachtig om te gebruiken. Daarbij de Japanse reparatie techniek Sashiko toepassend. Dit past helemaal in de gedachte van Mottanai.

Kenmerkend bij mijn textiel ontwerpen is het gebruik van materialen zoals wol, linnen en used (indigo) denim. Hiermee maak ik unieke, bijzondere (handgemaakte) producten van hoge kwaliteit. Het is werkelijk Slow Design, mijn eigen handschrift met de nadruk op kwaliteit, handwerk en hergebruik als antwoord op massa- en overproductie.

Creating with care, op een verantwoorde wijze mooie spullen maken met respect voor mens, dier  & milieu. Daar ga ik voor!

 

Single & Slow Made Product

De producten die ik maak zijn te koop in mijn online shop eSeMPie op Etsy. eSeMPie staat voor Single & Slow Made Product. Er worden geen series gemaakt, het zijn allemaal unieke items! Ook gepersonaliseerde items zijn mogelijk.

Wilt u ook uw bijdrage leveren aan een wereld waarin er minder afval, minder massa- en overproductie zal zijn? Koop dan, wanneer u koopt, rechtstreeks van de maker. De artikelen worden met zorg gemaakt, met respect voor mens, dier & milieu.

Ik houd van Slow design. Aandacht voor ontwerp, materiaal, details en het proces. Het vele handwerk is een garantie voor een mooie afwerking. De liefde voor het product zie je terug in het eindresultaat.

Klik hier om naar mijn Etsy shop eSeMPie te gaan. Door de aanschaf van één van mijn ontwerpen helpt u mij mijn droom te verwezenlijken en werkt u ook een beetje mee aan een betere wereld. Daar wordt u, net als ik, vast ook blij van.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.